UWAGA: Strona może zawierać ciasteczka! :)
O mnie
Blog / News
Fotografia
Strony WWW
Links & Apps
Video-Clips
Starsze fotki

Najlepsze na świecie Muffinki - przepis

2011-11-25 10:27:00 Komentarze: 9


A oto i przepis na Najlepsze na świecie Muffinki opracowany przeze mnie (bazujący na już istniejących) :-)

Do przygotowania muffinek potrzebujemy 2 naczynia.
- Dużą miskę (na składniki sypkie)
- Mały garnek (na składniki płynne)

Do miski wsypujemy / wrzucamy:
- Mąka - 0,5kg
- Cukier biały - 0,75 szklanki
- Cukier trzcinowy - 0,5 szklanki
- Cukier wanilinowy - 1 torebka
- Proszek do pieczenia - 0,5 małej torebki
- Gruszki - 2 pokrojone w drobną kosteczkę
- Rodzynki w czekoladzie - 1 torebka
- Czekoladę z kruszonymi orzechami - 1 tabliczka pociachana drobno
- Imbir - 1-2 łyżki stołowe
- Cynamon - 1 łyżka stołowa

Wszystko razem mieszamy, mieszamy...

Do garnka wlewamy / wbijamy:
- Kwaśna śmietana - 400g
- Olej słonecznikowy - 250ml
- Jajka - 4 sztuki

Ubijamy wszystko mikserem i wlewamy do miski

A teraz mieszamy to razem (ale nie mikserem) łyżką trzymaną w ręku, tak żeby wszelkie dodatki nie zostały "zmielone".
Gotową masę nakładamy do bibułek, następnie do formy i na 25-30min do pierkanika nagrzanego do 180-190 stopni.


SMACZNEGO!



Gość 2011-11-25 12:11:27
Wyglądają smakowicie!

SiKor 2011-11-25 12:49:11
ooo ale teraz to już musisz zaserwować a nie tylko przepis dać:P
btw, co zamiast gruszek może być??


Dark-J 2011-11-25 12:50:43
No raczej, jak przyjedziecie to zrobię :D
A zamiast gruszek mogą być jabłka, kandyzowane skórki z pomarańczy, generalnie cokolwiek owocowego i mokrego ;)
A zapomniałem w przepisie dodać, że w tej wersji jeszcze dodałem 1 dużą pigwę bardzo drobno posiekaną :)


SiKor 2011-11-25 13:03:09
mhmmm :D

Anka 2011-11-25 13:26:59
Trzeba będzie zrobić takie :-)

Jola 2011-11-29 14:59:32
Zrobiłam! WYŚMIENITE!!!

MG 2011-11-29 16:54:56
Tu nigdzie nie ma curku waniliowego, da sie zastapic czysta wanilia?

Dark-J 2011-11-29 17:01:17
@MG jasne, że można, myślę, że nawet będzie lepsze :-) a i bez cukru wanilinowego też robiłem i wyszły równie dobre :-)

Waseem 2012-03-05 07:47:47
mam identyczny ezipprs na naleśniki- zawsze działa! Ja odstawiam ciasto przed smażeniem na 30 min- coś się wtedy dzieje z mąką że są lepsze (receptura mamusi) =3 i wodę daję gazowaną =^.^=


Autor: Marcin Jasiński (Dark-J)     Liczba wyświetleń: 2789